imatge ciència

Ressenyes Fragments Guia Baixa-t'ho!
Benvinguts

Aquesta guia està pensada per fomentar el diàleg i l'intercanvi d'opinió en clubs de lectura i grups lectors. L'objectiu és que la persona que porta la discussió utilitzi aquestes qüestions per tal de permetre als membres del grup expressar les seves idees. En cas que necessiteu un quadern de lectura adreçat a una franja d'edat determinada, si us plau contacteu-me.

1. Richard Parker, el narrador de la novel·la, ens confia les seves inquietuds i, ja des del començament de la narració, se'ns presenta tal com és, sense embuts. Creus que l'autora ha sabut dibuixar el caràcter d'en Richard Parker? Et desperta simpatia el personatge?

2. En Richard ens parla d'ell i del seu germà com dues persones de caràcter totalment oposat. Diries que hi ha alguna semblança entre ells? Amb quin dels personatges de la història t'identifiques més?

3. Penses que els personatges secundaris són importants per al desenvolupament de la història? En destacaries algun? Creus que la narració hauria estat diferent si l'hagués explicat un altre dels personatges? Pots posar algun exemple?

4. En Joe fa dos presents al fill d'en Richard Parker. Creus que el vell mariner fa aquests regals amb doble intenció? Veus alguna metàfora entre aquests regals i la necessitat que té el protagonista de trobar el seu lloc al món?

5. En Derek planteja l'exercici mental d'imaginar-se davant d'un personatge de ficció amb el nostres mateixos nom i cognoms. Quina creus que seria la teva reacció? Et sentiries més interessat en saber que li passa al personatge, en conèixer al desenllaç de l'obra, o, senzillament, creus que no t'influiria aquesta coincidència? Consideres que el nom que escullen per al fill nounat té alguna importància en la novel·la?

6. Coneixes l'obra d'Edgar A. Poe? I de Herman Melville? La lectura de Créixer amb Poe t'ha motivat a llegir alguna de les obres que menciona? Quina és la teva opinió sobre els llibres que condueixen a altres lectures?

7. La novel·la s'ha descrit com un joc de miralls on la realitat es barreja amb la ficció. Sabries diferenciar els elements reals i els de ficció de la novel·la? Et semblen ben entrellaçats?

8. El "magnetisme animal" va tenir certa importància durant els segles XVIII i XIX i, tot i basar-se en uns principis erronis, va posar en evidència el poder de la suggestió i va donar lloc al naixement de l'hipnotisme. Creus que avui dia som més o menys crèduls que la societat d'aquella època? Podries posar un exemple d'una pràctica actual que compti amb molts seguidors sense que hi hagi cap principi científic que l'avali?

9. En Joe ens narra la duresa de la vida en el mar, ens posa exemples de desastres marins i ens en dibuixa les misèries. Aconsegueix traslladar-te a aquells ambients amb la seva descripció? Pico, la seva illa, va ser un dels darrers llocs en posar en pràctica la moratòria internacional de 1986 que prohibia la caça de balenes per a fins comercials. Això ha canviat la faç de l'illa, els costums dels seus habitants. La moratòria pretenia la recuperació de les balenes grans, les quals havien arribat pràcticament a l'extinció després de centúries de caça no controlada. Penses que són pràctiques aquestes mesures? Hi ha països que intenten burlar-les amb la justificació que la seva pesca és amb finalitat científica o per l'obtenció de biodièsel. Que penses d'aquesta conducta?

10. Que et sembla el desenllaç de la novel·la? Creus que un personatge de ficció té el poder de canviar el curs de la Història? Et ve al cap algun cop que això hagi estat així?

11. En Derek ens parla dels llibres com una presència sòlida, la lectura dels quals pot fer canviar la nostra visió de la vida i el món (pag. 133). Comparteixes aquesta idea que els llibres poden ser una "taula de salvament"? En tens algun en especial al que sempre hi tornes? Diries que els llibres poden ser un refugi per escapar la realitat?

12. Créixer amb Poe va ser l'obra guanyadora del 34è premi Joaquim Ruyra. Creus que la novel·la es mereix un premi? Acostumes a llegir llibres premiats? Quina és la teva opinió sobre els premis literaris?

Créixer amb Poe
Brahe i Kepler
Ciència
Contacte