imatge ciència

fulles Escriviu-me Actes Qüestions i respostes  

 

Q: Per què el títol "Ciències i lletres"?

El títol fa referència a la pregunta que ens fèiem quan estudiaven els darrers cursos de batxillerat: "I tu, ets de ciències o de lletres?" Bé, mai m'ha agradat aquesta dicotomia. Jo sóc de ciències però em fascina la lectura i l'escriptura. L'evolució del pensament i de la tecnologia, en definitiva la història de la ciència, no es pot entendre si ho deslliguem del coneixement de la Història i del progrés social. Les ciències i les humanitats no són incompatibles, ans al contrari, es complementen.

Q: I com a científica, que et va suposar guanyar un premi literari?

Va ser increïble. "Créixer amb Poe" és la meva primera novel·la, i guanyar amb ella el premi Joaquim Ruyra ha estat la cosa més extraordinària que m'ha passat a la vida. I tot el que ha comportat, ha estat com viure una vida paral·lela, una vida que no era la que, per formació i feina, em tocava viure. Anar a la tele, compartir espai i temps (de paraules no gaires, em vaig quedar bocabadada) amb escriptors reconeguts, que admiro i que són "cools", familiaritzar-me amb el món de l'edició, i poder viure un Sant Jordi des de l'altra banda, l'espai reservat als escriptors, tot això no té preu.

I trobar els meu llibres a les biblioteques. Senzillament espaterrant.

Q: I després del "Créixer amb Poe"?

He fet la seva traducció a l'anglès amb el títol d' "Overcoming Poe". També he tingut la sort que m'encarreguessin la tria de lectures, la introducció i el quadern documental de l'obra L'Univers de Poe, un recull de contes d'Edgar Allan Poe, així com el quadern documental de Les Aventures de Tom Sawyer. Totes dues obres formen part de la col·lecció Clàssics Universals d'Editorial Bambú.

Aquesta col·laboració va donar peu al naixement d'un projecte d'aquells que posen la pell de gallina, dels que t'has d'anar pessigant contínuament per convèncer-te que és real. Perquè què hi ha millor per a algú que li agradi la ciència i la literatura que escriure novel·les inspirades en episodis de la història de la ciència? Poder inventar-se personatges i fer-los viure aventures que serveixin per a ressaltar la feina dels científics? Bé, encara tinc el braç vermell de tants pessics, però el primer volum de la col·lecció Descobridors Científics ja és a les llibreries. I és un honor per a mi haver començat aquesta aventura de la mà de la Nat, la remeiera protagonista de Brahe i Kepler.

Q: Quins són els teus projectes actuals?

Continuar amb la recerca i la divulgació científica. Voldria contribuir a què  persones sense coneixements científics arribin a treure l'entrellat de què és la ciència i de com els afecta en el seu dia a dia. Informacions contradictòries i confuses que ens arriben diàriament, sobre vacunes, al·lèrgies i epidèmies, notícies incompletes sobre el perill dels plàstics, dels productes “no naturals”, de les radiacions, i de tantes altres coses, contribueixen a augmentar la nostra desconfiança en la ciència i en els científics. M'agradaria d'intentar desmuntar mites i equívocs, d'ajudar a treure l'aigua clara en controvèrsies d'arrel científica, per tal que les persones puguem adoptar una posició informada i crítica per entendre i interpretar les notícies sobre temes que ens afecten directament.

I en quant a l'escriptura, el meu objectiu és escriure més... i millor.

 

Créixer amb Poe
Brahe i Kepler
Ciència
Contacte
M. Pilar Gil webpage