imatge Creixer amb Poe

Fragments Informació Guia Notícies
Benvinguts

Les qüestions que teniu a continuació han estat pensades per a fomentar la discussió sobre la novel·la i sobre alguns aspectes que s'hi tracten. Si necessiteu més preguntes, o fins i tot, si voleu algunes respostes, no dubteu a contactar-me.

1. La novel·la és un diari, el de la Nat, la remeiera. Que penseu dels llibres escrits en forma de diari? Us ajuden a connectar amb el personatge? Preferiu els relats escrits en primera persona o us estimeu més que hi hagi la figura d'un narrador que ens presenta els fets en tercera persona? Com creieu que seria el relat si en comptes de la Nat ens l'hagués explicat un altre personatge, com ara l'apotecari o en Jepp?

2. La història es desenvolupa a començaments del segle XVII, a la ciutat de Praga, en aquells moments la capital del Sacre Imperi Romanogermànic. Abans de llegir el llibre, en sabíeu alguna cosa d'aquest període? Creieu que l'autora ha sabut portar-vos al lloc i al moment històric descrit a la novel·la? Per què? Podríeu trobar un fragment del diari de la Nat que serveixi per justificar la vostra resposta?

3. Amb quin dels personatges principals o secundaris heu "connectat" més? Centrant-nos en el personatge del príncep, el que van a visitar la Nat i l'apotecari, creieu que aquesta figura aporta alguna cosa a la trama de la novel·la? Discutiu la vostra resposta.

4. La Nat prepara remeis extraient principis curatius de plantes, llavors i fruits. Aquesta era una pràctica molt comuna a l'època, i es basava en uns coneixements i experiències que passaven de mares a filles. Que en penseu, d’aquestes arts? Creieu que avui en dia, amb el fàcil accés a medicines i metges, encara tindrien sentit?  Heu sentit a parlar de les trementinaires?

5. Coneixíeu Tycho Brahe i Johannes Kepler? Diríeu que l’un és més popular que l’altre? Per què creieu que és així?  A l’època, d’algú que tenia molts coneixements es deia que “és tan savi com Tycho Brahe.” Després d’haver  llegit la novel·la, quina de les qualitats de Tycho Brahe diríeu que és la que el fa merèixer el qualificatiu de savi?

6. Kepler va dir que l'Astrologia havia servit per fer avançar l'Astronomia. Que volia dir amb aquesta frase? Per què l'Astrologia era tan important a l'època? Creieu que ara també ho és?

7. Abans de l’època de Tycho Brahe, la visió d’un cometa era considerada un signe de càstig diví, de malastrugança i un auguri de mals que havien de venir. Amb les mesures de Tycho, i les interpretacions de la seva trajectòria fetes per Kepler i Newton, els cometes es van poder explicar científicament, basant-se en les lleis de la Física. Creieu que els avançaments científics ajuden a desmuntar les supersticions o bé diríeu que preferim de continuar atribuint a causes sobrenaturals allò que ens és difícil d’entendre? Podríeu posar un exemple?

8. Que us sembla el tractament que ha fet l'autora dels conceptes científics? Se us han fet feixucs o han estat fàcils de seguir? Coneixíeu les lleis de Kepler?

Pels interessats en la Física: Sabríeu dir quina és la tercera llei, enunciada per Kepler anys després del període que abasta la novel·la? Per què creieu que aquestes lleis vam permetre a Newton enunciar la llei de la gravitació universal? Creieu que Kepler ho podria haver fet? Per què no ho va fer?

Créixer amb Poe
Brahe i Kepler
Ciència
Contacte